Meseház

Békési Úti Közösségi Házak

2015. március PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Meseház   
2015. március 05. csütörtök, 11:12

APÁRÓL FIÚRA családi hagyományőrző délután

2015. március 7-én, szombaton, 14 órától

a Meseházban (Békéscsaba, Békési út 17.)

Kalendárium: Kikelet hava – tavaszi népszokások

Műhelymunka: kiszebaba készítése textilből

Nagymama kamrája: lábatlan sütemény


FILMKLUB – THURY GÁBOR RETRO MOZIJA

2015. március 11-én, szerdán, 18 órától

a Nemzetiségi Klubházban, Békéscsaba Békési u. 15.

Műsoron: filmhíradó anno és a ’70-es évek filmjeiből

Máthé Ferenc ajánlásával

Egy kínai bukméker meggyilkolása

John Cassavetes filmje - 1976.

Cosmo Vitelli jól megélne az éjszakai klubjából, ám szenvedélyes szerencsejátékos. Emiatt azután állandóan pénzzavarban van, egyik adóssága követi a másikat. Épp egy tartozás visszafizetését ünnepli, amikor megint nem úgy forognak a lapok, ahogy kellene, és veszít. Nem is keveset, huszonhárom "lepedőt". Mort Weil hajlandó kisegíteni, cserébe egy kikötéssel: tegyen el láb alól egy kínai bukmékert. Vitelli válaszút elé kerül, vagy elvégzi a piszkos munkát, vagy a saját életét teszi kockára, hiszen jól tudja, hogy a fickó sohasem tréfál. Hosszas vívódás után rááll az alkura.


JAZZ-CSÜTÖRTÖK A MESEHÁZBAN

2015. március 19-én, 19 órától

Elsa Valle és Winand Gábor acapella duo koncertje

és Elsa Valle Nyitott ajtók könyvbemutató.

Két hang, ezernyi gondolat

A két különleges zenei egyéniséggel és talentummal megáldott énekest nem kell bemutatni az igényes zenéhez szokott közönségnek, hiszen mindkét művész ismert és elismert alakja nem csak a hazai, de a nemzetközi jazz életnek is. A csütörtöki koncert különlegessége Elsa Valle és Winand Gábor személyiségéből fakad. Két olyan énekhang ad randevút egymásnak, amelyek a világ különböző tájain születtek, majd a hely kultúráját, hangulatait, jellegzetes zenéjét magukba szívva cseperedtek fel, hogy aztán kifejlődve mérföldkövekként jelezzék az utat egy olyan világba, ahol még kevesen jártak, de követőik biztosan akadnak majd szép számmal a felnövő generációkban. Ez a két út ér össze ezen az estén, amikor Elsa Valle afrikai gyökerektől átitatott a kubai dallam és ritmusvilággal megédesített hangja találkozik Winand Gábor különlegesen finomra csiszolt melodikus improvizációival, az amerikai jazz Afrikából indulva megkerüli a bolygót és a közép európai fűszereket is magába szívva, felfrissülve ismét találkozik régi önmagával.
A két művész csodálatos duóján keresztül együtt felfedezzük a zene horizontjait, megismerjük a szabadságot és a zene által felszabadult érzések, művészetek világát. Tánc, közös alkotás, művészi pillanatok teremtése együtt. Erről fog szólni az este.

Helyszín: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17.

Belépés ingyenes.


THURY GÁBOR RETRO MOZIJA

2015. március 25-én, szerdán, 18 órától

a Nemzetiségi Klubházban, Békéscsaba Békési u. 15.

Műsoron: filmhíradó anno és

„’70-es évek filmjei” Máthé Ferenc ajánlásával

DERSZU UZALA

Kuroszava Akira filmje - 1974.

„1902-ben expedíció indul az Usszuri vidékére, vezetőjük Arszenyev kapitány. Egyik éjszaka találkozik Derszu Uzalával, a nanáj vadásszal. Megkéri, hogy csatlakozzon hozzájuk, legyen segítségükre. Derszu egész életét a tajgán töltötte, ért a fák, a virágok nyelvén. A katonák először megmosolyogják az öregember tanácsait, de hamarosan rá kell jönniük, hogy leleményessége, tapasztalatai nélkül nem jutnának messzire. Az expedíció teljesíti feladatát, visszatérhetnek a városba. Néhány év múlva Arszenyev ismét kutatóútra indul, és a véletlen ismét eléhozza Derszu Uzalát...”


MESEHÁZI KÉZMŰVES AJÁNLÓ

Szeretettel várunk minden érdeklődő óvodás, iskolás csoportot a Meseházba. Békéscsabán, a Békési út 17. szám alatt található műemlék épületegyüttes zárt udvarával, foglalkoztató termével, műhelyeivel ideális helyszín csoportok fogadására.

A látogatás alkalmával megtekinthetők kiállításaink is. Schéner Mihály gyűjteményes kiállítása, Lenkefi Konrád bábkiállítása és Ványai János hajdani csabai fazekasmester műhelye egyaránt elvarázsolja a gyermek és felnőtt látogatót.

Foglalkoztató termünkben népi kézműves játszóházak megvalósítására van lehetőség. A népi, hagyományőrző kézművesség, a természetes anyagok használata adja a foglalkozások különlegességét.

TALPRA MAGYAR!

Schéner Mihály kiállításában megtalálható huszár motívumok megtekintését követően, március 15. alkalmából ajánlott kézműves foglalkozások iskolai és óvodai csoportok számára:

-       mézeshuszár

-       filchuszár

-       huszárcsákó és gyékénykard fiúknak

-       gyöngyös párta lányoknak

-       origami kokárda

-       gyöngykokárda

-       forradalmi fényképezkedés

HÚSVÉT alkalmából választható aktuális tevékenységek:

-      Húsvéti üdvözlőlap készítése rongycsíkokból

-      Cukorkatartó nyuszi készítése textilből

-      Nyuszis girland ablakdísz

-      Tojásfestés berzseléssel vagy írókázással

-      Vintage tojás, csipkével, gombbal díszítve

-      Nyulas dísz virágcserépbe

-      Tyúkocska búzával töltve

Csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges a 66/326-370-es, vagy a

06-20/2200-157 telefonszámon, illetve a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

Módosítás dátuma: 2015. március 05. csütörtök, 11:15
 
cSg Webműhely