Meseház

Békési Úti Közösségi Házak

Erkel emlékév jubileumi kiállítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Meseház   
2010. szeptember 20. hétfő, 13:41

ERKEL FERENC ÉS A NEMZETI ROMANTIKA

Időszaki kiállítás a Meseházban


képek a Képgalériában

2010. szeptember 10-én, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, az Erkel Emlékév békéscsabai eseményeként nyílt meg az Erkel Ferenc életéről és munkásságáról szóló kamara kiállítás a Meseházban, a Munkácsy Mihály Múzeum dokumentumaiból válogatva. A kiállítás anyagát Kocsor János, a múzeum történész muzeológusa állította össze.

A kiállításon megtalálhatók dokumentum másolatok, többek között a Himnusz eredeti kézirata, fényképek Erkel ma is álló szülőházáról, életének nevezetes helyszíneiről, relikviákról, melyek a zseniális zeneszerző tiszteletét, illetve az utókor megbecsülését idézik. Olyan különlegességgel is találkozhatunk, mint a meghívó, mely arra a koncertre invitált, melyet Erkel Ferenc tiszteletére rendeztek, és amelyen ő maga utoljára vezényelt.

A kiállítás megnyitó ünnepségén Gyucháné Veres Krisztina, a Meseház vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, Szőcs Géza kulturális államtitkár, az Erkel emlékévről szóló gondolatait tolmácsolva. A tárlaton Kocsor János történész muzeológus vezette végig a látogatókat.

A nap végén, ünnepi koncerten a Fonó zenekar a nemzeti romantika jegyében muzsikált, az Alföld, Felvidék és Erdély nótáiból. Az esten közreműködött Závada Pál szépíró.

A program megvalósítását a Balassi Intézet, Nemzeti Évfordulók Titkársága, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Kisebbségi Önkormányzata és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

A kiállítás hétfőtől péntekig 8-16 óráig látogatható a Meseházban (Békéscsaba, Békési út 17.), csoportok számára bejelentkezés a 66/326-370-es telefonszámon. Megtekinthető október 10-ig.

Módosítás dátuma: 2010. október 12. kedd, 10:46
 
cSg Webműhely