Meseház

Békési Úti Közösségi Házak

Schéner Mihály gyűjteményes kiállítása PDF Nyomtatás E-mail


schener_kiallitas.jpg
A nagy tehetségű, garabonciás lelkű művész által megálmodott Meseházban sajátos népi ihletésű mesevilág tárul a látogatók elé.

A belépőt varázslatos kép fogadja már az udvaron. A két ház által közrefogott meghitt udvarban azonnal szembeötlenek a Meseház tornácán felsorakozó a népművészet egyértelműségéről ihletett, az alkotó ember nagyszerűségében megformált faplasztikák.

Az utcai szobában a "Fabulatóriumban" gyönyörű díszítésű kerek asztal, mögötte a mesélő széke található, amelynek támláját Szent István uralja. Virágból, szűrrátét motívumból, stilizált formákból álmodott palástban várja a mesemondót. A sarokban a magyar mese- és mondavilág újraálmodott motívuma a színeiben, formájában gazdagon pompázó Életfa áll, mellette Csukás István "Viráglányok" sorozatával, mely Ágh Istvánt is megihlette. Az ajtó feletti szemöldökfáról János vitéz néz le ránk huszárcsákóban.

Szív, gránátalma, különböző mese és legenda figurák pompáznak színesen, a gyermekjátékok világát a Meseházba varázsolva. A krumplinyomó huszár, a felszabadult, játszani is tudó lélek szárnyalását segítik; mesélnek egy valaha volt aranykorról. Ámulatba ejtő a műfaji gazdagság: mézeskalács- és kerámiafigurák, játszótéri plasztikák, a fa- és fémplasztikák.

A múzeum Schéner művészetének egyfajta keresztmetszetét adja, a népi kultúrában gyökerező mesefiguráktól és mézeskalács figuráktól a gyermekjátékokon és a konstruktivista ihletésű valamint a Bauhaus formavilágával rokon szobrokig és szoborcsoportokig, mechanikai elemekre bontott állat- és szörnyfigurákig, bemutatva e művészet sokszínűségét a felhasznált anyagok sokféleségétől a schéneri formavilág utánozhatatlan motívumgazdagságáig.

A Mester szavaival élve: "Végtelenül zavaros, romlásban lévő világunkban a legnagyobb veszély az ártatlan és tiszta gyermeket fenyegeti. Szeretném őket kicsiny lélekvesztőmön biztos helyre vinni, míg leapad a piszkos ár. Szeretném őket megőrizni ártatlanságukban és játékosságukban, mert a játékosság a szellem indázó, csapongó, égig érő fája. Ha jól alakítjuk, felér Istenig, s fürge gyermekként ezen majd mi is átugorhatunk a mennybe."

"Az utolsó interjú Schéner Mihállyal"

Nyitva tartás: H-P 9-16
Hétvégén és este az aktuális rendezvények függvényében tartunk nyitva.

A múzeum az ünnepek alatt zárva tart.

 
cSg Webműhely