Meseház

Békési Úti Közösségi Házak

Szakadt lófarkukat lengették a vonók PDF Nyomtatás E-mail

INT_header.gif

Írta: Such Tamás

Megjelent a hír6.hu internetes portálon 2010.01.20.-án.


Miután Pócs Dávid Szegedre került, és elkezdtem tanítani, az első órán derült ki, hogy a mennyasszonyom családja Egerben épp Dávidék közvetlen szomszédja. Így olykor megesett az is, hogy amikor Egerben jártam, csak átugrottam Dávidhoz egy-két órára. Ilyen a véletlen - mesélte Nagy Gábor, a Békés Banda brácsása kedd este A Magyar Kultúra Ünnepe Békéscsabán programsorozat nyitányán, a Békési Úti Közösségi Házakban.

Veres Krisztina, az intézmény igazgatója Kosztolányi Dezső Magyarul című gondolatsorával lépte át a bő egyhetes rendezvénysorozat küszöbét. A nyugatos író-költő alkalomhoz illő szavai után János Hajnalka hangja vitte messze, egészen Kalotaszegre a közönséget.

Régóta kialakult körülöttünk egy úgymond holdudvar, azaz a tanítványok köre - kezdte köszöntőjében Barbócz Sándor. A harmincegy esztendős együttes prímása hozzátette, hogy olykor szervezett formában a Balassiban, vagy műhelyi foglalkozások során adták át a tapasztalatokat.

Barbócz Sándor többek között megemlítette, hogy ma már országosan elismert zenészek is kikerültek a kezeik alól, mint például Csík János, a Csík Zenekar vezetője; vagy Gombai Tamás, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik prímása. Így kedd este nemcsak a Békés Banda, hanem a tanítványok is bemutatkoztak. Majd kezdetét vette a szinte vég nélküli, éjfélig is tartó körtánc. Parketta nem maradt fényesen.Az eredeti megjelenés megtekintése képgalériával.


 
cSg Webműhely