Meseház

Békési Úti Közösségi Házak

A jazz és az Unicum PDF Nyomtatás E-mail

INT_header.gif

Írta: Such Tamás

Megjelent a hír6.hu internetes portálon 2010.05.08.-án.


Eichinger Tibor és Stefan Varga gitárosok brillíroztak a csabai Jazzkuckóban

Egy egyedülálló gitártandem, a West & East látogatott el péntek este a békéscsabai Békési Úti Közösségi Házak Jazz-clubjába. A magyarországi Eichinger Tibor, akinek hangtanilag ízig-vérig svábos a vezetékneve, és az NSZK-ban született Stefan Varga, kinek pedig echte ungarische a családneve, nem első ízben járt Csabán. Azonban a hír6 először mutatja be őket a saját világhálóján. Mi több, még Frankfurtban is olvashatnak róluk.

A minap a Kossuthon egy jazz-zenész, az általa gyakorolt műfaj nyitottságáról beszélt. Egészen pontosan arról, hogy aki jazzt játszik, az lényegesen befogadóbb a világ számos impulzusára.

A fenti kijelentéshez 100 százalékban passzolt az Eichinger Tiborral, a West & East csabai koncertjének a szünetében folytatott diskurzusom.

Ugyanis Eichinger Tibivel úgy beszélgethettem, mint egy rég nem látott osztálytárssal. S kétségtelen: minél masszívabb egy zenei stílus, azaz minél több gyakorlást igényel egy produkció,

annál közvetlenebb az előadó.

Stefan a '98-as szigeti fellépésem után jött oda hozzám, és tört magyarsággal azt mondta: ő félig magyar, szintén jazzgitáros és ennek fejében igyunk meg egy Unicumot - mesélte Eichinger Tibor.

A koccintásból muzsikusbarátság lett, amit - igaz, nem elhamarkodva - 2004-ben meg is pecsételtek a West & East című CD-korongal.

Stefan apja '56-ban,

mint politikai menekült hagyta el hazánkat, és később Frankfurtban állapodott meg - folytatta Eichinger. A kis Stefan 1966-ban született, és egészen: 28 éves koráig egy szót sem tudott magyarul.

Azonban amikor csak együtt vagyunk, szinte minden nap magyarozunk egy kicsit. Ma például Csaba felé a csücsök szót tanítottam meg meki, mivel a szentandrási Csücsökcsárdában vacsoráztunk. 

(És, hogy az este fagyasztottak-e Unicumot? Közöm???)Az eredeti megjelenés megtekintése

 
cSg Webműhely